Korfbal Vereniging Amstelveen

Veld: Startbaan 1, 1185 XP Amstelveen
Zaal: Pandora 3 1183 KK Amstelveen

Voorbeschouwing op Excelsior – KVA van zaterdag 12 oktober

Voorbeschouwing op Excelsior – KVA van zaterdag 12 oktober

Met nog drie wedstrijden te gaan nadert het einde van deze eerste helft van de veldcompetitie. Na de jammerlijke verliespartij van afgelopen zaterdag tegen Pernix uit Leiden mag KVA in speelronde 6 op bezoek bij het onbekende Excelsior uit Delft. Beide ploegen vinden zichzelf terug in een brede middenmoot onder de ongeslagen koploper Pernix. Bij winst kan de ploeg dus weer een beetje naar boven kijken terwijl bij verlies ook de onderste plekken misschien wel een stuk dichterbij komen.

De laatste keer dat KVA en Excelsior elkaar tegenkwamen in de competitie is alweer ruim twintig jaar geleden. In het seizoen 1998/1999 speelde beide ploegen tegen elkaar in de zaal Eerste Klasse. Tegenstanders toen waren bijvoorbeeld nog LUTO uit Amsterdam, De Tovers uit Zeist en Crescendo uit Leiden. Inderdaad, allen clubs die inmiddels niet meer bestaan of gefuseerd zijn.

Excelsior, dat op 17 juni 2020 exact 100 jaar bestaat promoveerde vorig jaar vanuit de Eerste Klasse naar de Overgangsklasse. Een niveau waarop KVA al jaren actief is en graag in wil blijven. De Delftenaren wonnen tot dusver twee wedstrijden en misschien niet geheel toevallig waren dat juist twee thuiswedstrijden. Zowel Oranje Wit als VEO werden aan de zegekar gebonden en dat zijn juist weer twee tegenstanders waar KVA (onnodig) punten tegen heeft laten liggen.

Excelsior speelt haar thuiswedstrijden op sportpark Biesland, gelegen vlak langs de A13. Tot voorheen een uniek sportpark voor korfbalbegrippen. Tot twee jaar terug speelden er namelijk maar liefst drie (!) Delfste korfbalclubs op hetzelfde sportpark. Ieder met een eigen clubhuis en kunstgrasveld. Te weten: Excelsior, DES en DKC. Laatstgenoemde heeft er echter twee jaar terug voor gekozen om wegens teruglopende ledenaantallen over te gaan in Excelsior. Dat op haar beurt dus weer een stukje groter werd.

Daarmee zijn er in Delft nog vier korfbalclubs over. Fortuna/Delta Logistiek is de bekendste en grootste en speelt in de Korfbal League. Excelsior is tegenwoordig de tweede club uit de stad, gevolgd door buurman DES en studentenvereniging Paal Centraal.

Zowel KVA als Excelsior wisten de afgelopen twee wedstrijden niet meer te winnen en zijn dus naarstig op zoek naar twee punten. Ook de reserves van beide verenigingen komen zaterdag in actie. De hoofdwedstrijd staat gepland om 15.30 uur terwijl Excelsior 2 – KVA 2 begint om 14.30 uur.