Korfbal Vereniging Amstelveen

Veld: Startbaan 1, 1185 XP Amstelveen
Zaal: Pandora 3 1183 KK Amstelveen

Suriname met Trojan Pinas in de basis wint eerste WK kwalificatieduel van Argentinië

Suriname met Trojan Pinas in de basis wint eerste WK kwalificatieduel van Argentinië

Trojan Pinas is met Suriname goed begonnen aan het WK kwalificatietoernooi in het Argentijnse Buenos Aires. Tegen gastland Argentinië werd het 4-12 en de speler uit de selectie van KVA maakte hierbij zijn officiële debuut als Surinaams international. Scoren deed hij niet maar Suriname is wel weer één stap dichterbij kwalificatie voor het WK korfbal 2023 in Taipei.

Even een korte terugblik. Trojan vloog afgelopen donderdag samen met zijn teamgenoten van de nationale selectie van Suriname (lees hier hoe dit team is ontstaan) richting Argentinië om deel te nemen aan de zogeheten ‘Pan-American Korfball Championship 2022’. Een driedaags toernooi in Buenos Aires waar 4 landen strijden om 2 startbewijzen voor het WK van volgend jaar.

Een kwalificatietoernooi met maar 4 landen klinkt een beetje raar maar zoals je misschien al weet is korfbal buiten onze eigen landsgrenzen niet zo heel erg groot. De overige landen die naast Suriname strijden om een startbewijs zijn gastland Argentinië, Brazilië en een team genaamd Argentinië B. Dat zou overigens een team staan die deels bestaat uit spelers afkomstig uit Uruguay. Klinkt allemaal een beetje amateuristisch en dat is het in feite ook wel. Een ander feit is dat met name Suriname gewoon een heel goed team heeft staan met spelers die in Nederland op hoog niveau korfballen.

Zo’n 4 uur nadat in Qatar het laatste fluitsignaal klonk en Argentinië na 36 jaar eindelijk weer wereldkampioen voetbal werd, begon voor Trojan en Suriname de eerste groepswedstrijd tegen datzelfde Argentinië. Helaas geen goede livestream en ook de website waarop de livescore zou worden bijgehouden deed het niet. Uiteindelijk bleek Suriname deze wedstrijd met 4-12 te hebben gewonnen en dat is voor het even het belangrijkste. Trojan kwam volgens de statistieken niet tot scoren en dat is iets wat we niet echt van hem gewend zijn.

Vandaag zijn er gelukkig nieuwe kansen. Om 15.00 uur Nederlandse tijd neemt hij het op tegen Argentinië B en om 0.30 uur vannacht wordt de wedstrijd tegen Brazilië afgewerkt. Op dinsdag volgen vervolgens nog een halve finale en hopelijk voor Suriname een finale om een gouden medaille én kwalificatie voor het WK van volgend jaar.

Wie trouwens beelden heeft gezien van de eerste groepswedstrijd heeft gezien dat de omstandigheden niet helemaal vergelijkbaar zijn met die in Nederland. Er wordt gespeeld op een betonnen vloer en de palen kunnen niet vast de grond in. Trojan vertelt er zelf nog iets over in een kort interview hieronder:

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door SUKorfbal (@sukorfbal)