Korfbal Vereniging Amstelveen

Veld: Startbaan 1, 1185 XP Amstelveen
Zaal: Pandora 3 1183 KK Amstelveen

KVA wint van koploper Achilles en is nu zelf lijstaanvoerder

KVA wint van koploper Achilles en is nu zelf lijstaanvoerder

Het was afgelopen zaterdag erop of eronder voor de door Geveke Fysiotherapie & Podologie/Eelsing Expertises & Taxaties gesponsorde formatie. Winst tegen koploper Achilles zou betekenen dat KVA weer helemaal mee zou doen om het kampioenschap. Een gelijkspel of verlies zou inhouden dat KVA voorlopig achter de feiten aan zou moeten blijven lopen. Het werd uiteindelijk alles. Dankzij een winnende goal van youngster Sem Davelaar in de absolute slotseconde van de wedstrijd won KVA met 18-17. Omdat mede concurrent Dindoa ook verloor staat KVA met nog vijf speelrondes te gaan ineens alleen aan kop in de poule.

De belangen waren vooraf duidelijk. KVA moest winnen van Achilles om kans te behouden op het kampioenschap. De Achillianen wisten op hun beurt dat een overwinning in Amstelveen een grote stap zou zijn naar een eventueel Haags kampioensfeestje. Het verschil tussen beide ploegen was vooraf immers slechts één punt en door het 24-24 gelijke spel eerder dit seizoen in Den Haag was het onderling verschil gelijk. Het was dan ook ontzettend balen dat er de afgelopen week maar liefst twee basisspeelsters (Lieke den Hartog en Milena van Drongelen) geblesseerd moesten afhaken. Zij werden dit speelweekend meer dan uitstekend vervangen door Martine Rog en Chanda Robijns uit KVA 2.

Het blessureleed blijft sowieso nog even voortduren. Want invalster Katja de Beurs scheurde eerder op de dag haar achillespees in de wedstrijd van beide reserveteams. (Een andere blessure tegen Achilles is waarschijnlijk ook niet mogelijk). Goed, na de helaas verloren wedstrijd van KVA 2 was het de beurt aan beide hoofdmachten. De bezoekers hadden overigens nog wat recht te zetten na de smadelijke nederlaag van een week eerder tegen Noviomagum maar begonnen in Amstelveen niet al te best aan de wedstrijd. De technische staf had de wedstrijd van Achilles tegen Noviomagum goed geanalyseerd en besloot deels achter te gaan verdedigen tegen de lange Achilles-heren.

Deze tactiek werkte want Achilles wist zich opnieuw geen raad met deze tactiek die tegen hen werd gebruikt. Veel aanvallen met maar één schot die vervolgens werd afgevangen voor KVA, gaf de thuisploeg de gelegenheid om snel op voorsprong te komen: 2-0. Net als vorige week bleek Romée Robijns weer op schot maar ook Dennis de Jong Fabian, Geveke en Sem Davelaar schoten met scherp. Achilles wist niet wat het overkwam en keek naar verloop van tijd zelfs tegen een 9-3 en 10-4 achterstand aan. Dat was voor Achilles-coach Glenn de Vries aanleiding om in de eerste helft al wissels toe te passen. Wellicht mede hierdoor werd het gat ietsje gedicht bij het rustsignaal: 11-7.

Volgens de eigen wedstrijdverslagen speelt Achilles altijd beter in de tweede helft en omdat KVA daar ook een handje van heeft zou er wel eens een hele spannende tweede helft kunnen gaan ontstaan. U raadt het al, dat gebeurde ook. Achilles kwam na rust sterk uit de startblokken door tweemaal raak te schieten: 11-9 maar kwam vervolgens nog niet op gelijke hoogte met KVA. Telkens als het gat één doelpunt verschil werd (12-11 en 13-12) wist KVA de marge weer op twee doelpunten verschil te brengen. Dankzij drie rake treffers wist KVA de voorsprong zelfs weer uit te breiden naar vier: 16-12 maar aan Haagse inzet nog altijd geen gebrek. Op karakter knokte de zwart, wit, groene formatie zich terug tot 16-16 en zou er een hele spannende slotfase ontstaan.

Zoals eerder gezegd was een gelijkspel niet genoeg om over Achilles heen te gaan op de ranglijst en dus werd alles op alles gezet om dit alsnog te bewerkstelligen. Dankzij een rake doorloopbal van Dennis de Jong kwam KVA kort voor tijd op 17-16 en uit een exact zo’n zelfde actie had hij ook de 18-16 op zijn hand. Deze doorloopbal ging echter tot grote ontsteltenis van al het toegestroomde publiek mis, waarna Achilles niet veel later de o zo begeerde 17-17 binnen knalde. Met nog 23 seconden op de klok had KVA nog één laatste aanval om alsnog de wedstrijd binnen te slepen. Aanvoerder Fabian Geveke zette de aanval keurig op door de aandacht op zichzelf te vestigen. Een rush naar binnen zorgde ervoor dat de heer van Sem Davelaar zich genoodzaakt voelde in te stappen. Fabian Geveke speelde de intussen volledig achter de korf vrijstaande Sem Davelaar aan en met nog 2 seconden te gaan schoot hij koelbloedig de verlossende 18-17 binnen.

De zaal ontplofte, Achilles had uiteraard geen tijd meer voor een fatsoenlijk schot en de winst was binnen. Achilles-spelers keken elkaar vol ongeloof aan of stortte zichzelf neer op de speelvloer. Bij KVA werd de gevierde man, onze eigen Sem Davelaar uiteraard direct toegesneld om de overwinning te vieren. Een zeer belangrijke overwinning. Niet alleen omdat directe concurrent Achilles verslagen werd maar ook omdat die andere concurrent: Dindoa, thuis verloor van nummer vier Die Haghe. En dat zorgt ervoor dat KVA ineens alleen koploper is in de poule met 14 punten uit 9 wedstrijden. Achilles volgt op 13 punten en Dindoa en Die Haghe staan daar weer achter met beiden 12 punten.

Kortom, KVA is momenteel dan wel koploper maar de competitie is nog alles behalve beslist. KVA speelt o.a. nog thuis tegen Dindoa en uit tegen Die Haghe maar speelt a.s. zaterdag eerst de uitwedstrijd tegen reuzendoder Noviomagum uit Nijmegen. Met nog vijf finales te gaan is ook dit weer een wedstrijd die gewonnen moet worden. En dat gaat nog lastig zat worden. Vorige week was het namelijk Noviomagum dat toenmalig koploper Achilles met maar liefst 23-33 wist te verslaan. De wedstrijd Noviomagum – KVA begint zaterdag 15 februari om 16.00 uur en wordt om 14.30 uur voorafgegaan door beide reserveteams.