Korfbal Vereniging Amstelveen

Veld: Startbaan 1, 1185 XP Amstelveen
Zaal: Pandora 3 1183 KK Amstelveen

KVA wint na krankzinnige slotfase van HKV/Ons Eibernest: 30-29

KVA wint na krankzinnige slotfase van HKV/Ons Eibernest: 30-29

KVA is er in eigen huis in geslaagd om te winnen van nummer laatst HKV/Ons Eibernest. De manier waarop mag bijzonder genoemd worden. Nooit heeft de ploeg van trainer Peter Jonker op voorsprong gestaan, tot 6 seconden voor tijd. Jeffrey de Deijn schoot kort voor het eindsignaal vanaf de strafworpstip de 30-29 binnen en bezorgde zo KVA twee heel belangrijke punten.

Dankzij een geweldige planning was tegelijkertijd  met deze wedstrijd ook het traditionele Kerstgourmetten in de kantine. Vandaar geen team van de week en bijzonder weinig toeschouwers in de sporthal. En dat terwijl er toch een zeer spannende wedstrijd op de planning stond. KVA nam het in de laatste speelronde van dit kalenderjaar namelijk op tegen nummer laatst HKV/Ons Eibernest uit Den Haag en kon bij een overwinning zeer goede zaken doen.

Ook bij HKV/Ons Eibernest waren de belangen duidelijk. In de week voorafgaand aan deze wedstrijd schoof men de hoofdtrainer aan de kant en zette men oude bekende Jan Bongers voor de groep. Een trainer met ongelooflijk veel ervaring, onder andere bij AW.DTV en KCC. Aan hem de taak om de club te behouden voor de Overgangsklasse. En laten we wel wezen, een club als HKV/Ons Eibernest hoort natuurlijk niet in de Eerste Klasse thuis.

HKV/Ons Eibernest startte beter aan de wedstrijd dan KVA en schoot als eerste raak en kwam vervolgens ook met 1-3 voor te staan. Intussen speelde coach Jan Bongers zijn eerste troef al uit met een snelle tactische wissel. Corine van Veen startte aan de kant maar werd al gauw in het veld gebracht en gepositioneerd tegenover KVA’s topscorer Paulien Kusters.

De toeschouwers die wel aanwezig waren kregen een doelpuntrijke eerste helft voorgeschoteld, waarbij de Hagenezen telkens aan de goede kant van de score bleven. Met name vanuit het achterveld schoten de Eiber-heren met zuiver. KVA gaf daar te weinig druk op. KVA is gelukkig een ploeg die niet gauw in paniek raakt en (in uitzondering van KVS-uit eerder dit zaalseizoen) makkelijk mee kan scoren. Zo kwam het dat KVA met een miniem verschil de kleedkamers kon opzoeken: 14-15 achterstand.

Na rust duurde het even voor de eerste goal viel, maar het was Romée Robijns die de 15-15 liet aantekenen. Zo stond het voor het eerst sinds de 0-0 weer gelijk, maar KVA wist helaas niet door te drukken. HKV/Ons Eibernest bleef zuiver schieten en KVA moest continu in de achtervolging. Zo’n tien minuten voor tijd keek KVA dan ook tegen een 22-25 achterstand aan en wie de gehele wedstrijd had gezien vroeg zich inmiddels af hoe dit ooit nog goed kon aflopen.

Fabian Geveke spreekt de ploeg intussen toe en laat weten dat KVA wel vaker zo’n achterstand heeft weten om te buigen in de slotfase en enkele minuten later lijkt hij daar nog gelijk in te krijgen ook. De drie punten achterstand wordt vakkundig weggewerkt en 5 minuten voor tijd staan beide ploegen andermaal gelijk: 27-27. Even later staat het 28-28 en is er nog 2 minuten te spelen. Aan de kant hoopt men dat de scheidsrechter van dienst nu vast affluit. Een gelijkspel lijkt immers het hoogst haalbare vandaag.

De tussentijds van Dalto overgekomen Danny Schulting schoot intussen zijn zoveelste afstandschot raak en zette zo zijn ploeg weer op voorsprong: 28-29. Jolien de Jonge krijgt vervolgens een strafworp mee die Dennis de Jong benut: 29-29. En dan is er nog minder dan 1 minuut te spelen. HKV/Ons Eibernest speelt een zwakke aanval en schiet zonder echte rebound. Dennis de Jong kan onderscheppen en zo heeft KVA bijna exact 25 seconden over voor de allerlaatste aanval.

Eerstejaars A-junior Enza Bulterman was eerder al ingevallen en samen met Paulien Kusters werd zij voorin in stelling gebracht door Fabian Geveke en de weer in het veld teruggekeerde Jeffrey de Deijn. Met een schijnbeweging van pure klasse legt Paulien Kusters de speciaal voor haar ingevallen Corine van Veen volledig in de luren en krijgt zo een strafworp mee. Jan Bongers neemt intussen uiteraard nog een time-out om de druk op strafworpennemer Jeffrey de Deijn nog maar even flink op te voeren. Jeffrey de Deijn is echter een koele kikker en legt 6 seconden voor tijd keurig de 29-30 in het mandje.

De zaal ontploft en de overwinning lijkt binnen. HKV/Ons Eibernest mag nog één keer uitnemen een wanhoopsschot lijkt nergens op. De zoemer gaat en KVA heeft gewonnen! De o zo belangrijke twee punten zijn binnen en de manier waarop is krankzinnig te noemen. KVA heeft immers maar 6 seconden in de hele wedstrijd op voorsprong gestaan.