Korfbal Vereniging Amstelveen

Veld: Startbaan 1, 1185 XP Amstelveen
Zaal: Pandora 3 1183 KK Amstelveen

KVA wint met 13-24 van Sporting Trigon en zet eerste stap richting lijfsbehoud

KVA wint met 13-24 van Sporting Trigon en zet eerste stap richting lijfsbehoud

KVA heeft zeer goede zaken gedaan in de eerste beslissingswedstrijd om handhaving in de Overgangsklasse. In de Vijf Meihal in Leiden werd het thuisspelende Sporting Trigon op een 13-24 nederlaag getrakteerd. Aankomende zaterdag wacht de return in Amstelveen en omdat er over twee wedstrijden gekeken wordt naar het totale doelsaldo mag gezegd worden dat KVA een goede uitgangspositie voor zichzelf gecreëerd heeft.

Na de jammerlijke nederlaag van vorige week op bezoek bij OVVO in Maarssen eindigde KVA op een vierde en dus laatste plaats in deze verkorte zaalcompetitie. Op slechts twee punten van de uiteindelijke koploper OVVO dus. Normaliter zou een laatste plaats directe degradatie naar de Eerste Klasse betekenen maar dit zaalseizoen is alles anders. KVA werd veroordeeld tot een tweeluik met de nummer laatst uit de andere poule: Sporting Trigon uit Leiden. Welke club over twee wedstrijden het beste doelsaldo heeft handhaaft zich alsnog in de Overgangsklasse.

Goed, afgelopen zaterdag was daar dus de eerste wedstrijd in de Vijf Meihal in Leiden. Normaliter de thuisbasis van basketbal club ZZ Leiden uit de Nederlands eredivisie maar ook een sporthal waar deze zaterdag alle Leidse clubs hun beslissingswedstrijden af mochten werken. Deze sporthal stamt uit 1968 en dat is deels ook behoorlijk te zien. In Leiden is men dan ook al bezig met een “nieuwe” Vijf Meihal iets verderop. De wedstrijd Sporting Trigon – KVA stond midden op de dag gepland (14.45 uur). Na een wedstrijd van KZ Danaiden 3 en voor een wedstrijd van Sporting Trigon 4. Helemaal prima, maar we waren duidelijk niet het hoofdprogramma van de dag.

Het zegt misschien ook wel iets over de club Sporting Trigon. Een club met een roemrucht verleden, dat eind jaren ’90 tot de top van Nederland behoorde maar inmiddels is gekrompen tot een club met slechts vijf seniorenteams en maar één jeugdteam. En dat terwijl andere Leidse clubs als KZ Danaiden en Pernix bij elkaar zo’n 60 spelende teams in de competitie hebben. Erg zonde natuurlijk en het is dan ook maar de vraag hoelang Sporting Trigon dat volhoudt. Het eerste team van de Leidenaren speelt desondanks al jaren op Overgangsklasse-niveau en doet dat dan weer stukken beter dan het lager spelende KZ Danaiden.

Zo’n 90 meegereisde KVA supporters zagen hoe Sem Davelaar weer in de basis startte en Jonathan van der Horst weer plaats mocht nemen op de bank. Zij zagen ook hoe beide ploegen moeite hadden om in de beginfase de korf te vinden. De spanning zal er ongetwijfeld goed in hebben gezeten bij de meeste spelers. Het was uiteindelijk Yoni Bulterman die middels een vrije bal de 0-1 voor KVA liet aantekenen. Inmiddels was al duidelijk dat de thuisclub niet van plan was om er een spetterende korfbalshow van te maken. KVA werd stug achterverdedigd en dat zorgde ervoor dat KVA niet direct lekker in haar spel kwam.

Het lukte KVA dan ook niet om in de eerste helft het kwaliteitsverschil uit te drukken in een verschil van doelpunten. Na een 3-3 tussenstand kon KVA wel voor het eerst een gaatje van twee doelpunten verschil maken maar echt weglopen bij de tegenstander lukte niet: 7-10 ruststand. KVA had moeite om goed voor te verdedigen en kreeg daar een aantal vrije ballen en strafworpen uit tegen. Aanvallend had KVA veel rebound overwicht ondanks dat de Leidenaren het fysieke spel niet schuwden.

In tegenstelling tot de eerste helft schoot KVA in de tweede helft gelukkig wel uit de startblokken. Topscorers Dylan van Sprang en Lieke den Hartog (ieder 5 doelpunten) kwamen los en ook Milena van Drongelen was met 4 treffers bijzonder productief. Het verschil van drie doelpunten verschil werd zo uitgebreid naar negen verschil en het was wachten op een verschil van tien doelpunten. Een korte opleving van de thuisclub zorgde ervoor dat de spanning nog enigszins terugkwam in de wedstrijd maar in de slotfase nam KVA toch weer meer afstand. Alle basisspelers kwamen uiteindelijk tot scoren. Ook invaller Lukas van Leeuwen nam nog een doelpunt voor zijn rekening waarna Bas van der Bijl in de slotseconden van de wedstrijd voor de uiteindelijke 13-24 zorgde.

Grote vreugde op de tribune en bij de spelers, want de eerste horde is genomen. Een verschil van 11 doelpunten is een meer dan goede uitgangspositie voor volgende week natuurlijk. Dan kan KVA het karwei in de eigen Nieuwe Bankrashal afmaken en zichzelf zo verzekeren van nog een zaalseizoen in de Overgangsklasse. De wedstrijd begint om 20.00 uur en wordt voorafgegaan door de beslissingswedstrijd KVA 4 – SDO/Fiable 3 welke om 17.30 uur zal beginnen.