Korfbal Vereniging Amstelveen

Veld: Startbaan 1, 1185 XP Amstelveen
Zaal: Pandora 3 1183 KK Amstelveen

KVA toont veerkracht maar gaat in absolute thriller tegen Sporting Delta alsnog ten onder

KVA toont veerkracht maar gaat in absolute thriller tegen Sporting Delta alsnog ten onder

Wanneer je twee keer in één seizoen net tekort komt tegen een club dan moet je misschien wel je meerdere erkennen. In een bomvolle sporthal van Sporting Delta ging KVA op zaterdagavond 18 februari met 21-20 ten onder tegen de thuisploeg. Omdat er eerder dit seizoen ook al met één doelpunt werd verloren van de club uit Dordrecht is de achterstand met nog vier wedstrijden te gaan opgelopen tot twee punten én een slechter onderling resultaat. KVA doet voorlopig dus even een stapje terug en Sporting Delta kan het kampioenschap in de Overgangsklasse C al bijna ruiken.

De datum 18 februari stond bij beide clubs waarschijnlijk al wekenlang met rood omcirkelt in de korfbalagenda. Dat was namelijk de dag dat titelkandidaten Sporting Delta en KVA voor de tweede keer dit zaalseizoen tegen elkaar zouden spelen en daarin een grote stap naar een mogelijk kampioenschap konden zetten. Zeker nadat vorige week Sporting Delta enigszins verrassend in eigen huis verloor van het onvoorspelbare ROHDA en KVA zelf thuis won van BEP. Zo stonden Sporting Delta en KVA voor aanvang van deze kraker in punten exact gelijk.

Het enige verschil was dat Sporting Delta de thuiswedstrijd in Amstelveen met 16-17 had gewonnen en er daarmee beter voorstond als het ging om onderling verschil. De opdracht voor KVA was dus duidelijk. Winnen, en dan het liefst ook nog met meer dan één doelpunt verschil. Daarmee zou KVA niet alleen twee punten voor komen te staan maar ook het onderling verschil in eigen voordeel hebben gebracht. Gesteund door een volle supportersbus en tientallen auto’s die vanuit Amstelveen richting Dordrecht reden was de ploeg van trainer/coach Elmer Coevert er meer dan klaar voor.

De eigen sporthal van Sporting Delta barstte werkelijk uit zijn voegen op deze zaterdagavond. Naast zo’n 100 meegereisde KVA supporters zaten er misschien wel drie keer zoveel Delta-supporters. De sfeer aan beide kanten was perfect. Veel gezang, veel trommels, spandoeken en gelukkig ook heel veel onderling respect. Voor de thuisblijvers was er een perfecte livestream geregeld met vakkundig commentaar. Wat dat betreft had de thuisploeg sowieso al alles in huis om een (of misschien wel twee) stapjes omhoog te kunnen doen. Sporting Delta is nou eenmaal een veel grotere club dan KVA met veel jeugd in de Hoofdklasse.

Maar ook KVA timmert de laatste tijd lekker aan de weg. Zowel qua ledengroei als qua niveau. De ploeg was er dan ook op gebrand om deze zaterdag de twee punten mee naar huis te nemen. Met Yoni Bulterman aan de kant begon was het de thuisploeg dat ijzersterk aan de wedstrijd begon. Met fysiek sterke heren had men sowieso al veel reboundoverwicht maar daarnaast lukte het hen om ook vrijwel alle afvallende ballen af te vangen. Daardoor had Sporting Delta duidelijk meer scoringskansen dan KVA en was het aan Lieke den Hartog en Enza Bulterman te danken dat KVA in de beginfase wist mee te scoren: 7-3 na een kwartier spelen.

Nadat de thuisploeg met 9-3 kwam voor te staan was het tijd voor een time-out aan KVA-zijde en werd niet veel later Bart Mostard het veld ingebracht voor Fabian Geveke. Hoewel Sporting Delta vervolgens nog wel met 10-4 voor kwam te staan gaf Bart Mostard gelijk extra energie aan de ploeg en natuurlijk wat extra fysiek. Dit gaf Sem Davelaar de gelegenheid om lekker van afstand aan te kunnen leggen en dat deed hij twee keer op rij succesvol: 10-6. De thuisploeg liet zich echter (nog) niet van de wijs brengen en schoot vervolgens zelf nog drie keer raak waarna opnieuw Sem Davelaar van afstand de ruststand op 13-7 bepaalde.

Na rust werd Yoni Bulterman in het veld gebracht voor haar zus Enza Bulterman en samen met Lieke den Hartog schoot zij KVA in de eerste minuten van de tweede helft terug naar een 13-9 tussenstand. Precies wat de ploeg én de supporters op de tribune nodig hadden om het geloof in een goede afloop terug te krijgen. Langzamerhand kreeg KVA steeds meer grip op de wedstrijd en waren het met name de dames die voor de Amstelveense doelpunten zorgde. Toen Yoni Bulterman een kwartier voor tijd een strafworp wist te benutten was de stand ineens weer gelijk getrokken: 15-15.

Helaas lukte het vervolgens niet om vervolgens ook nog op voorsprong te komen. De thuisploeg rechtte immers net op tijd weer haar rug om uit te lopen naar 17-15 maar zag KVA vervolgens voor een tweede keer goed terugkomen in de wedstrijd: 17-17. Het was KVA gelukt om uit een bijna verslagen positie weer helemaal terug in de wedstrijd te komen. Mede dankzij uitblinker Lieke den Hartog en haar rake vrijeballen stond het zo’n 3 minuten voor tijd nog 19-19. Helaas bleek er toch echt nóg een dame in het veld te staan deze wedstrijd en deze speelde bij Sporting Delta. Senna Roggeveen scoorde namens de thuisploeg anderhalve minuut voor tijd de 20-19 waarna niet veel later ook nog de 21-19 binnenviel. Met nog 32 seconden te spelen was het andermaal Lieke den Hartog die nog de 21-20 raak gooide maar de wedstrijd was gespeeld.

KVA verliest terecht van titelkandidaat nummer één Sporting Delta en moet nu even een pas op de plaats maken als het gaat om titelaspiraties. Toch had er misschien wel meer ingezeten en dat geeft waarschijnlijk een nog zuurdere nasmaak aan deze wedstrijd dan de nederlaag an sich.  KVA moet nu hopen op meerdere misstappen van de ploeg uit Dordrecht en bovendien zelf alles winnen. Voorlopig is er echter helemaal niemand binnen KVA de daar aan denkt. De selectie is nu eerst immers een aantal weken vrij alvorens de competitie op zaterdag 11 maart pas weer wordt herstart met een thuiswedstrijd tegen Victum.

Toch kunnen we ontzettend trots zijn op de manier hoe KVA in deze wedstrijd voor de dag is gekomen. Niet alleen in het veld maar ook langs de kant bij de reservespelers en op de tribune met alle meegereisde supporters. Dat gaf echt een extra dimensie aan deze wedstrijd en een flinke steun in de rug bij de spelers in het veld. Nu dus even een paar weekjes rust en dan gaan we het in de maand maart wel weer zien. Tot dan!