Korfbal Vereniging Amstelveen

Veld: Startbaan 1, 1185 XP Amstelveen
Zaal: Pandora 3 1183 KK Amstelveen

KVA recht na rust de rug en wint thuis met één doelpunt verschil van ZKV

KVA recht na rust de rug en wint thuis met één doelpunt verschil van ZKV

KVA is er in de eigen Nieuwe Bankrashal in geslaagd om de tweede overwinning op rij in de Overgangsklasse te boeken. Na de ruime 14-24 overwinning op ROHDA vorige week had KVA het deze week een stuk lastiger met ZKV. Halverwege de wedstrijd stond de club uit Zaandam nog met 11-14 voor maar KVA lukte het uiteindelijk om met 22-21 de punten in eigen huis te houden. Volgende week wacht alweer de return in Zaandam.

Omdat de thuiswedstrijden van zowel KVA A1 als KVA 2 niet door konden gaan wegens teveel coronabesmettingen bij de tegenstander troffen spelers en staf van KVA en ZKV zaterdagavond een vrijwel lege hal aan bij binnenkomst zaterdagavond. Wanneer er ruim 3 uur geen wedstrijden worden gespeeld in de Nieuwe Bankrashal ga je uiteraard even naar huis en kom je later op de avond terug. En dat gebeurde gelukkig ook. De lege hal stroomde naarmate de avond vorderde steeds voller en bij aanvang om 19.40 uur was de sporthal toch nog vrij aardig gevuld. De hoogste tijd voor een ouderwetse kraker tussen KVA en ZKV.

En hoewel er geen statistieken beschikbaar zijn zou het zomaar eens kunnen dat ZKV de club is waar we de afgelopen twintig jaar het meest tegen gespeeld hebben. De club uit Zaandam speelt net als KVA al jarenlang op Overgangsklasse niveau en hoewel het ledenaantal bij ZKV misschien wat terugloopt lukt het de Zaandammers om met de selectie op subtop niveau actief te blijven. Net als KVA heeft ZKV dit seizoen natuurlijk het doel om bij de bovenste twee te eindigen. Die plekken geven immers het recht op promotiewedstrijden. Voorafgaand aan het duel in Amstelveen stond ZKV nog laatste met twee punten uit drie duels, maar won het wel haar laatste wedstrijd van koploper OVVO. Mede door dat resultaat zijn de verschillen in deze Overgangsklasse poule ontzettend klein.

Net als KVA heeft ZKV over het algemeen een jonge ploeg met enkele routiniers. Joost Breetveld is bijvoorbeeld een heer die al jarenlang in het eerste team speelt en ervaring heeft bij Korfbal League-club KZ/Thermo4U. Daarnaast beschikt de club in het zwart/witte tenue over een aantal talentvolle spelers die in 2017 nog in de landelijke veldfinale voor B-teams stonden. Voor KVA was het zaak om dit weekend de punten in eigen huis te houden. Omdat voorafgaand aan dit duel al bekend was dat de wedstrijd ROHDA – OVVO verplaatst zou worden, zou KVA bij een overwinning de koppositie in de poule kunnen overnemen van de ploeg uit Maarssen.

Na de openingstreffer van Lieke den Hartog was het ZKV dat vanaf een 3-3 tussenstand brutaal uitliep naar een 3-7 voorsprong. KVA had het lastig met de voortdurende dreiging naar binnen van de Zaandammers. Deze werd dan ook veelvuldig beloond met een strafworp door de arbitrage. KVA moest dan ook volop in de achtervolging en deed dat o.a. met een korte invalbeurt van Jonathan van der Horst voor Sem Davelaar. Bij een tussenstand van 9-10 was het Yoni Bulterman die KVA voor het eerst sinds lange tijd weer op gelijke hoogte bracht: 10-10. Maar wie dacht dat KVA er vanaf dat moment overheen zou gaan kwam bedrogen uit. ZKV bleef met scherp schieten en komt weer met 10-13 voor te staan waarna er met een 11-14 tussenstand voor de rust gefloten wordt.

Ook na rust weet KVA in eerste instantie nog niet dichterbij te komen maar na een 12-15 tussenstand hebben de bezoekers ineens meer moeite om de korf te vinden. Dylan van Sprang en Lieke den Hartog (2x) brengen KVA weer op gelijke hoogte, waarna diezelfde Dylan van Sprang én Yoni Bulterman KVA op een 17-15 voorsprong schieten. Wanneer KVA vervolgens vanuit een vrije bal op een 19-16 voorsprong komt lijken de bezoekers definitief gebroken te zijn. Zeker wanneer de net ingevallen Enza Bulterman met haar eerste schot voor de 21-18 zorgt en en nog maar 9 minuten te spelen zijn.

Helaas lukt het KVA vervolgens bijna 7 minuten lang niet meer om de korf te vinden. ZKV ruikt bloed en komt binnen een mum van tijd middels twee benutte strafworpen weer op gelijke hoogte: 21-21. Opnieuw wordt de razendsnelle Enza Bulterman aanvallend ingezet om een doelpunt te forceren en met nog zo’n 2,5 minuut te spelen lukt het haar om een strafworp te forceren. ZKV neemt intussen snel een time-out maar Enza Bulterman laat zich niet van de wijs brengen en brengt KVA weer op voorsprong: 22-21.

Met inmiddels Lukas van Leeuwen in de gelederen voor de nu geblesseerd uitgevallen Sem Davelaar heeft KVA het lastig in de verdediging maar houdt het knap stand. De gasten krijgen nog een aantal gevaarlijke aanvallen maar daaruit weet het niet te scoren. Bas van der Bijl lijkt vervolgens nog de 23-21 te scoren maar die wordt afgekeurd wegens verdedigen waarna Milena van Drongelen aan alle onzekerheid een einde maakt door 5 seconde voor tijd de bal te onderscheppen en de winst veilig te stellen: 22-21 einduitslag.

Een belangrijke overwinning voor KVA. Dat niet alleen ZKV voorlopig onder zicht houdt maar ook de koppositie in de poule overneemt van OVVO. Met nog twee wedstrijden te gaan zijn de onderlinge verschillen tussen de vier clubs klein. Aanstaande zaterdag wacht alweer de return in Zaandam tegen ZKV. KVA heeft namelijk nog een aantal punten nodig om zich te plaatsen voor de play-offs om promotie naar de Hoofdklasse. Alle support is dus meer dan welkom om 19.30 uur in Sporthal de Struyck in Zaandam!