Korfbal Vereniging Amstelveen

Veld: Startbaan 1, 1185 XP Amstelveen
Zaal: Pandora 3 1183 KK Amstelveen

KVA komt met schrik vrij en neemt één puntje mee uit Dordrecht

KVA komt met schrik vrij en neemt één puntje mee uit Dordrecht

Was het nou een gewonnen punt of een verloren punt? Vooraf zou je misschien gezegd hebben een verloren punt maar wie de wedstrijd in Dordrecht gezien zou hebben kan niet anders concluderen dat KVA een punt gewonnen heeft tegen Oranje Wit. Op een winderig sportcomplex speelde KVA met 18-18 gelijk en dat was de eerste gelijke stand sinds de 0-0. Bovendien miste de thuisploeg in de allerlaatste seconde ook nog een strafworp en dus de kans op een overwinning.

De dubbele gele kaart, en dus rood, voor Bennie Hamersma vorig speelweekend betekende één wedstrijd schorsing. En dus nam net als vorige week Jonathan van der Horst zijn plekje over in de hoofdmacht. Dit hield in dat de samenstelling van beide vakken iets wijzigde en dan is het altijd maar afwachten hoe dat gaat draaien in een wedstrijd. Die wedstrijd werd op de 112e verjaardag van KVA tegen het nog puntloze Oranje Wit in Dordrecht.

Die club mag je met recht een korfbalbolwerk noemen. Naar eigen zeggen heeft de club 650 leden en dat is ruim twee keer zoveel als dat wij er hebben. Daarnaast beschikt men over twee eigen sporthallen en een gloednieuw hoofdveld recht voor de kantine. Het is dan ook onbegrijpelijk dat een club met zulk potentieel zich zorgen zou moeten maken om degradatie naar de Eerste Klasse. Maar goed, dat is sport.

Toch was het de thuisploeg die uit de eerste beste aanval direct de korf wist te vinden en dus op voorsprong kwam. Sem Davelaar maakte vervolgens vanaf 2,5 meter direct weer gelijk maar Oranje Wit bleef de druk opvoeren. Ten eerste door zelf makkelijker te scoren dan KVA en ten tweede door goed te verdedigen. Het was mede aan de op dat moment makkelijk scorende Dennis de Jong te danken dat KVA bij kon blijven. Ook de KVA dames lieten zien over meer potentieel te beschikken dan hun directe tegenstanders.

Maar wanneer je de goals zelf te makkelijk weggeeft wordt het lastig om op voorsprong te komen, laat staan om weg te kunnen lopen. Het was dan ook Oranje Wit dat met een 11-10 voorsprong een van de 38 kleedkamers kon gaan opzoeken. In de rust zal ongetwijfeld het strijdplan voor de tweede helft besproken zijn. Snel gelijkmaken en zorgen dat je die twee punten mee terug neemt naar Amstelveen. Helaas was het ook in de tweede helft Oranje Wit die als eerst wist te scoren: 12-10.

Wat KVA vervolgens ook probeerde, het kwam maar niet dichterbij. Sterker nog, de ploeg uit Dordrecht hield stand en stond ruim tien minuten tijd nog met drie doelpunten verschil voor. Intussen vierde de frustraties bij KVA hoogtij maar was er tevens nog tijd genoeg om een resultaat uit het vuur te slepen. Enkele wissels zorgden ervoor dat KVA anders ging spelen. En hoewel dit in aanvallend opzicht niet direct het gewenste effect had hield de verdediging het op dat moment wél goed dicht.

En juist dat gaf KVA de tijd en mogelijkheid om in de aanval goed te kunnen zoeken naar de kansen. Zodoende kwam KVA vier minuten voor het eindsignaal pas weer op gelijke hoogte: 18-18. Wat volgde was een ongelooflijk spannende slotfase met uiteraard genoeg aanvallen voor beide partijen. Zowel Oranje Wit als KVA verzuimde echter om nog een keer tot scoren te komen. Al had de thuisploeg zoals eerder al gezegd nog de ultieme mogelijkheid door in de allerlaatste seconde een behoorlijk onterechte strafworp raak te gooien.

Al met al dus misschien wel een gewonnen punt maar tevreden zal men zeker niet zijn. Met vijf punten uit vier wedstrijden staat KVA zelfs op een tweede plaats achter het nog ongeslagen Pernix met acht punten. En juist die ploeg komt aanstaande zaterdag op bezoek. Natuurlijk met de voor ons zo bekende Elmer Coevert als coach bij de Leidenaren. Voor KVA dé kans om aan te haken en voor Pernix juist weer een mooie gelegenheid om nog verder uit te lopen van de concurrentie. De wedstrijd KVA – Pernix begint a.s. zaterdag 5 oktober om 16.00 uur.