Korfbal Vereniging Amstelveen

Veld: Startbaan 1, 1185 XP Amstelveen
Zaal: Pandora 3 1183 KK Amstelveen

KVA kan één helft mee maar gaat hard onderuit op bezoek bij Nieuwerkerk

KVA kan één helft mee maar gaat hard onderuit op bezoek bij Nieuwerkerk

KVA is zaterdag 19 september hard onderuit gegaan bij titelfavoriet Nieuwerkerk. Op een prachtig sportcomplex pal aan de A20 kon KVA qua scores één helft redelijk meedoen: 11-7 maar werd het in de tweede helft van het veld geschoten: 28-13 eindstand. Geen schande, de Nieuwerkerkers wonnen de eerste twee wedstrijden van het seizoen al met respectievelijk met 25-9 van Velocitas en 9-28 op bezoek bij VEO. Geen schande dus, al blijft KVA na drie gespeelde wedstrijden wel nog altijd puntloos. Volgende week zaterdag hoopt de ploeg daar in de thuiswedstrijd tegen Velocitas een einde aan te maken.

Na twee nederlagen in de eerste twee speelrondes wist KVA dat de derde wedstrijd van het seizoen een loodzware zou zijn. De jonge ploeg van hoofdtrainer Patrick de Jong mocht op bezoek bij Nieuwerkerk. Een ploeg die vorig seizoen op loting promotie naar de Korfbal League misliep en op het veld dus in de Overgangsklasse acteert. Minimaal één niveau te laag voor een ploeg met de kwaliteiten van de Zuid-Hollanders. Een op voorhand lastige klus dus voor KVA, waarbij aanvoerder Fabian Geveke uit voorzorg aan de kant werd gehouden en sterkhouders Romée Robijns en Enza Bulterman ieder één helft speelden.

De wedstrijd Nieuwerkerk – KVA is eigenlijk in veel opzichten een wedstrijd tussen David en Goliath. Echter was het in dit geval wél Goliath dat het onderlinge duel won.  Daarnaast beschikt men in Nieuwerkerk aan den IJssel over een prachtig sportcomplex met eigen sporthal. Is de club qua ledenaantal minstens drie keer zo groot als KVA en heeft het de middelen om één van de beste korfballers ooit: Leon Simons aan te stellen als hoofdtrainer. Daar kan je alleen maar respect voor hebben.

Goed, genoeg lof over de tegenstander van deze week. KVA mocht het gewoon gaan proberen en eerlijk is eerlijk dat ging in de eerste helft helemaal zo slecht nog niet. Op een zonovergoten hoofdveld kwam de thuisploeg wel al snel met 2-0 voor maar dankzij twee goals van de sterk spelende Sem Davelaar repareerde KVA de schade weer: 2-2. Ook na negen minuten spelen stond deze stand nog op het scorebord maar vervolgens liep Nieuwerkerk in rap tempo uit naar 5-2.

Duidelijk was al dat Nieuwerkerk de betere ploeg was. Meer lengte, snel samenspel en vooral meer schotkracht zorgde ervoor dat men ontzettend makkelijk kon aanleggen voor een schot. KVA had daar meer moeite mee maar behaalde in de eerste helft wel een ontzettend hoog schotpercentage. Via 5-2 en 7-4 kwam KVA een kwartier voor tijd ‘gewoon’ weer terug tot 7-6. Onder meer dankzij een rake vrijebal van Martijn van Lier. Dichterbij kwam KVA helaas niet meer. De thuisploeg scoorde zelf nog vier keer en KVA eenmaal waardoor beide ploegen met een 11-7 ruststand konden gaan bespreken.

Gezien de eerdere wedstrijden van Nieuwerkerk was bekend dat deze ploeg met name in de tweede helft op stoom kon raken maar een 11-7 achterstand was, hoe gek dat ook klinkt, niet eens zo slecht. Helaas bleken de voortekenen ook in dit geval waar. Nieuwerkerk schoot in de tweede helft uit de startblokken en KVA had op dat moment totaal geen antwoord. Via een streak van acht doelpunten liep Nieuwerkerk uit naar een comfortabele 19-7 voorsprong  en was de wedstrijd met nog ruim 17 minuten te gaan eigenlijk al beslist.

KVA deed haar best maar moest lijdzaam toezien hoe met name de Nieuwerkerk-heren de ene na de andere bal in de korf lieten ploffen. Wat is het toch ontzettend zonde dat deze ploeg dankzij de coronastop van vorig seizoen niet kampioen heeft kunnen worden in de Overgangsklasse en het dit seizoen dus opnieuw moet gaan doen. Een klein beetje een verloren jaar maar je moet het toch maar even waarmaken. Zoals gezegd gebeurde dat overduidelijk in de tweede helft. KVA had af en toe een antwoord maar kan hier vooral heel veel van leren. De wedstrijd eindigde zoals gezegd in een 28-13 nederlaag en blijft altijd even slikken.

Aan de andere kant kan je deze wedstrijd beter maar al gehad hebben en is er voor de jonge hoofdmacht van KVA wellicht meer mogelijk in de aankomende wedstrijden. Te beginnen met een thuiswedstrijd tegen Velocitas. De wedstrijd tegen de ploeg uit Leiderdorp wordt aanstaande zaterdag om 16.00 uur gespeld in Amstelveen. Tot dan!

PS: Overigens werd de wedstrijd Nieuwerkerk – KVA live uitgezonden op het YouTube-kanaal van Nieuwerkerk. De wedstrijd is dus in zijn geheel terug te kijken via deze link of de video hieronder: