Korfbal Vereniging Amstelveen

Veld: Startbaan 1, 1185 XP Amstelveen
Zaal: Pandora 3 1183 KK Amstelveen

KVA behaalt kampioenschap en promoveert naar de Hoofdklasse

KVA behaalt kampioenschap en promoveert naar de Hoofdklasse

Zondag 29 mei. De grote dag voor het vlaggenschip uit Amstelveen. Het speelde een belangrijke wedstrijd tegen Phoenix uit Zoetermeer met als inzet het kampioenschap in de Overgangsklasse. Bij winst of gelijkspel is KVA kampioen en zou het promoveren naar de Hoofdklasse op het veld, wat nog niet eerder gebeurd is in de historie van de club. En het kampioenschap is dan ook binnen na een 20-20 gelijkspel tegen Phoenix.

Op een mooie zonnige dag was het KVA dat snel de leiding nam. Na 30 seconden opende Dennis de Jong de score met een vrije bal. De ploeg uit Amstelveen was sowieso heer en meester in de eerste fase van de wedstrijd. Via doelpunten van Fabian Geveke en Patrick de Jong wist het uit te lopen naar een 4-1 voorsprong. Phoenix liet zich niet zomaar omver spelen en kwam terug en wist zelfs even de leiding te pakken in de wedstrijd. Hierna ging het gelijk op. Beide ploegen lieten goede aanvallen zien en hadden goede rebounds tijdens deze aanvallen. Via Bart Mostard en Dennis de Jong wist het weer aan te haken en kon er 9-9 op het scorebord gezet worden.

KVA liet zien dat ze kampioen wilden worden en gaf ook antwoord op slag voor rust. Via Fabian Geveke en Bart Mostard werd een voorsprong neergezet van twee punten: 11-9. Phoenix wilde nog wat terug doen voor de rust, maar tevergeefs. Met dezelfde stand werd er na 35 minuten afgefloten voor rust door de scheidsrechter. Tijdens de rust werd door menig supporter gespeculeerd dat concurrent ZKV achter stond in hun cruciale wedstrijd en dat KVA op rozen zat.

Na rust pakte KVA het initiatief en wist de voorsprong uit te breiden en vast te houden. Het verschil was drie punten en bleef tot de 15-12, mede dankzij mooie doelpunten van Patrick de Jong en Fabian Geveke. De gebroeders De Jong waren heer en meester onder de korf en wist lange aanvallen te spelen met hun vak. Nadat Phoenix weer tot één punt verschil wist te komen, was het eindelijk een dame aan Amstelveense kant die wist te scoren. Het was Jolien de Jonge die de korf wist te vinden met een mooie doorloopbal.

Na de 18-14 van Romee Robijns en de vakwissel, gebeurde er iets heel opmerkelijks. Een forse overtreding van een heer van Phoenix tegen Romee Robijns, wat een gele kaart opleverde. De gele kaart was wel een dip voor KVA. De aanvallen wilden even niet lukken en de ploeg uit Zoetermeer nam de macht van de wedstrijd over. Ze wisten terug te komen tot 19-19. Coach Arno van der Vliet vroeg een time-out aan en deed twee wissels. Bob van Iersel en Pauline Kusters kwamen het veld in voor Bart Mostard en Marleen Haaijer, die beide belangrijk waren voor doelpunten.

Beide wissels waren ook prima wissels. Bob van Iersel stond goed in de rebound en Pauline Kusters wist na twee schoten de korf perfect te vinden met een prachtig schot en de 20-20. Terwijl de supporters in de laatste minuut de fakkels aanstaken en hoorden dat ZKV had verloren van de concurrent was het zeker. De zekerheid was nog groter toen de scheidsrechter affloot en de wedstrijd afgelopen was. KVA is kampioen in de Overgangsklasse en mag uitkomen in de Hoofdklasse op het veld volgend jaar!