Korfbal Vereniging Amstelveen

Veld: Startbaan 1, 1185 XP Amstelveen
Zaal: Pandora 3 1183 KK Amstelveen

KVA B1 zet een geweldige prestatie neer

KVA B1 zet een geweldige prestatie neer

KVA B1 heeft het dit seizoen prima gedaan in de hoofdklasse. Met 5 spelers die begin van dit jaar van andere verenigingen over kwamen uit lagere klassen, was het best een uitdaging om er een goed lopend team van te maken. In de eerste klasse op het veld ging het allemaal uitstekend, maar de hoofdklasse is toch echt wel andere koek.

Door: Marion van Ladesteijn

Waar de zenuwen het team vooral tijdens de eerste wedstrijden in de hoofdklasse parten speelden, bleek gaande weg dat het allemaal toch wel meeviel en dat de ploeg niet weggespeeld werd. Daardoor groeide het zelfvertrouwen. Op een enkele hoge uitslag na, heeft de B1 zich uitstekend staande gehouden. De uitslagen werden langzaam maar zeker beter. Wat wel al gauw duidelijk was in de competitie, was dat er vier ploegen zouden strijden om het kampioenschap en dat het doel voor KVA B1 ‘best of the rest’ zou moeten zijn, oftewel het behalen van de vijfde plaats. De laatste paar wedstrijden was de stijgende lijn goed te zien. Om te beginnen werd op 28 januari tegen KZ een prachtig, bloedstollend gelijkspel behaald, 22-22. Voor KVA voelde dit als een overwinning, KZ was hevig teleurgesteld, want zij waren op dat moment nog volop in de race voor de kruisfinales en verspeelden deze dag hun eerste plek. Uiteindelijk hebben zij die eerste plek overigens toch wel behaald.

De week erna stond de uitwedstrijd tegen Antilopen op het programma. Dit was een belangrijke wedstrijd omdat Antilopen één van de ploegen was, die voor de ‘best of the rest’ meestreden. Tot de 6-6 gingen beide partijen gelijk op, maar daarna bleek dat KVA B1 toch een stuk beter was, zeker in het erin leggen van afstandsschoten. Met de rust was de stand al 7-15 voor KVA en na rust bouwde het team de voorsprong langzaam uit tot 10-21. Vanaf dat moment werd het moeilijk om scherp te blijven. Antilopen scoorde viermaal op rij en kwam terug tot 14-21, maar het was al te laat. De eindstand werd 15-22, KVA B1 was daarmee nog volop in de race om de vijfde plaats.

Op 11 februari werd er thuis gespeeld tegen OVVO/De kroon. Ook deze wedstrijd was belangrijk, omdat ook OVVO bij de onderste vier ploegen hoort en dus meedoet in de strijd om de vijfde plek.  Een groot deel van de eerste helft kwam KVA er niet echt lekker uit. OVVO was duidelijk scherper en na 20 minuten stond de B1 5-6 achter. Gelukkig ging het daarna beter draaien en konden de kleedkamers in de rust opgezocht worden met een kleine voorsprong van 9-7. In de tweede helft is de voorsprong helemaal niet meer in gevaar geweest en ging het bij onze B1 steeds beter draaien. De B1 liep steeds verder uit en met een eindstand van 24-15 ging de overwinning ruimschoots naar KVA.

De wedstrijd van 18 februari beloofde helemaal een topper te worden. De tegenstander was Groen Geel B1. De uitwedstrijd was een zeer spannende strijd geweest, die in een terecht 21-21 gelijkspel geëindigd was. KVA B1 was er zeer op gebrand om de thuiswedstrijd van Groen Geel te winnen. Ook omdat Groen Geel slechts twee punten achter de B1 staat en daarmee een geduchte concurrent is voor de vijfde plek. Omdat Lukas op vakantie was en Lynn helaas geblesseerd geraakt was in de wedstrijd tegen OVVO, speelden invallers Thymo en Yoni uit de B2 mee. Omdat ik achter de schotklok zat, weet ik het scoreverloop niet precies, maar de wedstrijd was zeker even spannend als de uitwedstrijd. De partijen gingen in de rust de kleedkamers in met een 11-11 gelijke stand en aan het einde stond er eveneens een gelijke stand op het scorebord, namelijk 26-26. Deze twee ploegen zijn duidelijk erg aan elkaar gewaagd en ze zijn in de competitie dan ook op een gedeelde vijfde plek geëindigd, waarbij KVA wel een beter doelsaldo heeft.

De laatste wedstrijd in de zaal, en dus in de hoofdklasse, was op 4 maart tegen TOP. TOP had veel belang bij winst omdat zij moesten winnen om nog mee te kunnen doen in de kruisfinales. Bij de thuiswedstrijd had KVA het TOP heel lastig gemaakt en werd verloren met slechts 2 punten verschil. De B1 reisde af naar Sassenheim in de hoop daar wederom een goed resultaat neer te zetten. Helaas was Lynn nog steeds geblesseerd en stond Yoni in het veld. Waar het de vorige wedstrijden allemaal eigenlijk lekker liep, had de B1 vandaag een beetje een off-day. Er werd slordig gespeeld en waar het TOP goed lukte zijn kansen af te maken, wilde het bij KVA maar niet echt lukken. Toch was dat in de eerste helft niet echt te merken aan de stand. TOP kwam in eerste instantie tot een voorsprong van 3 punten, namelijk 5-2, maar KVA B1 wist knap terug te komen en er werd gerust met een 9-9 gelijke stand. Hierna ging de score nog even gelijk op tot 12-12, maar toen was het TOP die het betere spel liet zien. Ze zaten overal dicht bovenop en waren veel feller, waardoor KVA niet echt lekker tot aanvallen kon komen. Ze speelden bovendien behoorlijk fysiek, waar de scheidsrechter niet voor floot, en daar wisten onze spelers niet goed mee om te gaan. Tot 18-16 bleef de B1 nog aardig bij, maar in de laatste 10 minuten hadden de spelers duidelijk de hoop opgegeven en gaf TOP wat extra gas. De eindstand werd daardoor 22-16. Helaas voor TOP, bleek dat concurrent ZKV ook zijn wedstrijd gewonnen had en TOP daardoor net de kruisfinales mist.

Onze B1 was erg teleurgesteld, ze hadden duidelijk meer verwacht van hun laatste wedstrijd in de hoofdklasse. Maar ik denk dat zowel de spelers als de trainers enorm trots mogen zijn op zichzelf! De spelers hebben individueel en als ploeg een enorme progressie laten zien. Er wordt altijd hard getraind en de trainers stoppen er heel veel tijd en energie in. Elke week de statistieken bijhouden, wedstrijden terugkijken, wedstrijdanalyses houden, individuele schottrainingen geven…
De B1 heeft ‘the best of the rest’ gehaald, staat op een prima vijfde plek en heeft zich ruim gehandhaafd in de hoofdklasse. Zelf hebben ze daar niet zoveel meer aan, omdat ze vrijwel allemaal door moeten naar de A, maar daarmee geven ze de vereniging de kans volgend jaar weer een B in de hoofdklasse uit te laten komen!!