Korfbal Vereniging Amstelveen

Veld: Startbaan 1, 1185 XP Amstelveen
Zaal: Pandora 3 1183 KK Amstelveen

Hoe staan de clubs uit de regio ervoor na 5 speelrondes op het veld?

Hoe staan de clubs uit de regio ervoor na 5 speelrondes op het veld?

Na in 3 delen gekeken te hebben na hoe wij er zelf voor staan zo net voor de herfstvakantie kijken we in dit laatste deel naar alle clubs bij ons in de regio. En dan pakken we uiteraard niet elk team van elke club erbij maar kijken we alleen naar de eerste teams van de in totaal 12 clubs om ons heen. 

We beginnen in de Vierde Klasse met onze buren van Oranje Nassau. De club waar onze KVA 2-trainer naar eigen zeggen nog wekelijks de sterren van de hemel speelt in het midweek team is de laatste jaren toch behoorlijk afgezakt. Waar tien seizoenen terug Oranje Nassau middels een beslissingswedstrijd op ons eigen veld nog promotie afdwong naar de Tweede Klasse daar bungelt het nu onderaan op het laagste niveau. Er werd nog wel gewonnen van Vlug en Vaardig maar de derby tegen het 1 kilometer verderop gelegen Triaz ging bijvoorbeeld verloren. Met nog maar 2 seniorenteams over is het maar de vraag of Oranje Nassau ooit weer in de Tweede Klasse terecht kan komen.

Dan over naar het al eerder genoemde Triaz. Een club met een roemrucht verleden maar met een weinig rooskleurige toekomst. Triaz heeft nog maar één seniorenteam over en speelt zoals gezegd in de Vierde Klasse. En dat terwijl LUTO, één van de voorgangers van het huidige Triaz ooit een van de grootste en beste korfbalclubs van Nederland was. Het is nou eenmaal niet gemakkelijk om in Amsterdam aan nieuwe leden te komen zo is gebleken. Samen met Oranje Nassau staat Triaz gedeeld laatste in de Vierde Klasse.

DKV Victoria uit Diemen komt tegenwoordig uit in de Derde Klasse en daar speelt het al een poosje in. Waar zijn de tijden gebleven dat deze fusieclub uit Diemen het KVA nog lastig maakte in de Overgangsklasse? Zulke dingen kunnen nou eenmaal gebeuren wanneer er een talentvolle generatie stopt en daarachter niet zoveel meer zit. Ook de Diemenaren hebben de afgelopen seizoenen het aantal seniorenteams zien afnemen. Het tweede team speelt zelfs geen wedstrijdsport meer. Toch gloort er ook hoop. Na 5 speelrondes staat men gedeeld eerste in de Derde Klasse. Van DTS werd verloren maar de overige 4 wedstrijden werden allemaal gewonnen. Dat deed Luno overigens ook en die ploeg is over 2 weken de tegenstander van DKV Victoria.

Van iets ten oosten van Amsterdam naar iets ten zuidwesten van Amsterdam: Sporting Badhoevedorp. Sinds een aantal jaar heeft men daar de beschikking over fonkelnieuwe kunstgrasvelden en een prachtig nieuwe kantine. Ook op sportief gebied doen de geelhemden het best wel aardig. Zo werd er afgelopen veld- en zaalseizoen promotie naar de Tweede Klasse afgedwongen en daarin presteert men tot nu toe naar behoren. Hoewel de laatste twee wedstrijden werden verloren werd er wel al gewonnen van VZOD en Apollo. Tegen Fortissimo werd dan weer gelijkgespeeld. Door de nieuwe promotie/degradatie regelingen van het KNKV valt er voor de clubs in deze poule heel wat te winnen. De nummers 1 en beste nummers 2 promoveren zelfs in één keer door naar de Overgangsklasse.

Oud KVA’er Ruben Maat speelt tegenwoordig weer voor ‘zijn cluppie’ VZOD uit Kudelstaart. Net als Sporting Badhoevedorp dit seizoen uitkomend in de Tweede Klasse en met 3 winstpartijen staat men nu op een gedeeld derde plaats. Een positie die aan het einde van dit seizoen dan weer recht geeft op promotie naar de Eerste Klasse. Van de huidige nummer 2 Haarlem werd onlangs verloren en dat is jammer met het zicht op een plekje in de Overgangsklasse. Komend weekend speelt men tegen het Apollo van oud KVA-trainer Arno van der Vliet en ook tegen de ongeslagen koploper Viking moet nog worden gespeeld. Interessant om in de gaten te houden dus.

Ook in de Tweede Klasse spelend is Sporting West uit Amsterdam… west. In een op papier iets sterkere Tweede Klasse heeft Sporting West het tot op heden meer dan lastig. Met 0 punten uit 5 wedstrijden staat men logischerwijs op een laatste plaats wat aan het eind van dit seizoen degradatie naar de Derde Klasse zou betekenen. De club uit het Westerpark kwam gezien de uitslagen alleen thuis tegen KZ Danaïden uit Leiden in de buurt van een punt: 16-17 nederlaag maar verloor de overige wedstrijden minstens met 4 doelpunten verschil. En dat terwijl Sporting West vorig veldseizoen met een doelsaldo van +106 juist nog wist te promoveren vanuit die Derde Klasse. Werk aan de winkel dus!

Bij Atlantis uit Mijdrecht komen we ook een aantal oud bekenden tegen. Hoofdtrainer Wim Schaap was ooit hoofdtrainer bij ons en ook Lynn Loman en Sander van Diemen speelden ooit kortstondig bij ons in de jeugd. Maar als echte Atlantis-mensen timmeren zij de laatste jaren behoorlijk aan de weg. Komend zaalseizoen speelt men in Mijdrecht voor het eerst sinds 1987 weer in de Eerste Klasse en dus met schotklok. Op het veld komt men uit in de Tweede Klasse en wil men ook graag omhoog. En dat lijkt voorlopig te gaan lukken. met 10 punten uit 5 wedstrijden staat Atlantis samen met Animo stijf bovenaan en dat is uitgerekend ook de tegenstander van aankomend weekend. De eerste plaats op de ranglijst staat dus op het spel en die geeft zoals eerder gezegd aan het eind van dit veldseizoen recht op rechtstreekse promotie naar de Overgangsklasse.

4 kilometer verderop ligt het veld van De Vinken uit Vinkeveen en zij spelen in dezelfde poule als Atlantis. Twee mooie derby’s dit veldseizoen dus in De Ronde Venen. Net als de buren uit Mijdrecht is men bij de Vinken de laatste seizoenen ook aardig bezig. Opvallend is bijvoorbeeld dat alle drie de seniorenteams uitkomen in de wedstrijdsport. Bovendien heeft men bij de jongste jeugd een behoorlijk aantal teams staan. Met 2 winstpartijen staat De Vinken ergens in de grauwe middenmoot en speelt men o.a. nog tegen de twee ongeslagen koplopers uit de poule. maar de wedstrijd tegen Atlantis zal er ongetwijfeld eentje zijn die vooraf niet te voorspellen zal zijn.

Swift uit Amsterdam centrum is gek genoeg de enige club uit de regio dat uitkomt in de Eerste Klasse. De club die haar thuiswedstrijden speelt op het prachtig gelegen Parkschouwburg terrein vlakbij Artis speelde nog niet eens zo heel lang geleden anoniem in de Derde Klasse. mede door goed beleid promoveerde het daarna in korte tijd door naar de Eerste Klasse en dat lijkt voorlopig ook het plafond te zijn. Met voormalig Korfbal League-speler Otto Fabius aan het roer won men van de ploegen die het onder zich moet houden maar verloor het van koplopers ZKV en MIA. Waar de nummers 1 uit deze klasse promoveren naar de Eerste Klasse daar ligt voor de nummers 3 en 4 nog promotie naar de Overgangsklasse in het verschiet.

Eén klasse hoger vinden we ROHDA terug. Inderdaad, bij ons in de poule in de Overgangsklasse. ROHDA staat sinds dit seizoen onder de leiding van oude bekende Frits Wip. Een echte Rohdiaan die zijn sporen als trainer de afgelopen seizoenen bij andere clubs in de Hoofdklasse en Korfbal League meer dan verdiend heeft. De Amsterdammers hebben in de afgelopen seizoenen toch wat kwaliteit in moeten leveren maar hebben desondanks een aardige start in het huidige seizoen. Met Ivan Karsters heeft het team een fysiek sterke heer erbij en ook bij de dames is er behoorlijk wat lengte. Dat resulteerde tot nu toe in 5 punten uit 5 wedstrijden. De 15-19 overwinning op SDO/Fiable van afgelopen weekend toont aan waartoe de Amsterdammers in staat kunnen zijn.

Dan blijven er nog twee clubs over die hoger spelen en één daarvan is AW.DTV in de Hoofdklasse. Sinds kort verhuisd van sportpark Drieburg naar het gloednieuwe sportpark op het Zeeburgereiland. Veld en zaal naast elkaar, dat zou voor ons ook wel iets zijn. Op deze nieuwe plek hoopt AW.DTV weer te kunnen groeien in ledenaantal. Het eerste team bestaat al een aantal seizoenen uit een vaste kern spelers en wordt zo nu en dan versterkt met spelers van buitenaf. Zo maakte Kenny Lauf dit seizoen de overstap van Blauw Wit naar rood zwart. De club speelt op het veld in de Hoofdklasse en kan daar gek genoeg niet uit degraderen. De nummers 1 t/m 6 promoveren naar de Ereklasse terwijl zelfs de nummer 7 daar via een play-off nog kans op heeft. AW.DTV verloor tot op heden 3 keer en won 2 keer met een huidige zesde plek tot gevolg.

Al jarenlang is het Amsterdamse Blauw Wit dé topclub uit deze regio. In 2017 werd men voor het laatst landskampioen op het veld terwijl dat in de zaal alweer ruim 40 jaar geleden is. De ligging van de club, met velden en eigen sporthal naast elkaar én de samenwerking met Topsport Amsterdam zorgt ervoor dat Blauw Wit ook de mogelijkheden heeft om aan de top van Nederland te blijven. Daarvoor moet het ieder jaar wel spelers van buitenaf aantrekken overigens maar dat is nou eenmaal hoe het gaat op het hoogste niveau tegenwoordig. Oud KVA’er Frank Mostard keerde er begin dit seizoen terug na een aantal seizoenen in Sassenheim te hebben gespeeld. Hoewel de focus op het zaalseizoen zal liggen wil men in Amsterdam West ook altijd op het veld graag presteren. Tot nu toe lukt dat nog niet bepaald. Alleen van het totaal leeggelopen TOP/IAA Fresh werd ruim gewonnen, de overige 4 duels gingen nipt verloren. Dat zal in de zaal dus beter moeten.