Korfbal Vereniging Amstelveen

Veld: Startbaan 1, 1185 XP Amstelveen
Zaal: Pandora 3 1183 KK Amstelveen

Hoe gaat het met oud KVA´ers Sophie, Frank, Martin en Bas in de Korfbal League?

Hoe gaat het met oud KVA´ers Sophie, Frank, Martin en Bas in de Korfbal League?

Helaas ligt voor KVA de competitie al enkele maanden stil en is zelfs de zaalcompetitie al definitief geschrapt. Clubs uit de Korfbal League mogen wél spelen en deze competitie is inmiddels al twee speelrondes onderweg. Vanwege alle coronaperikelen kon er pas halverwege januari gestart worden met de competitie en met twaalf clubs die deelnemen is er gekozen om in twee poules van zes te spelen. Dit zorgt voor minder wedstrijden en dat komt goed uit aangezien de competitie later is gestart dan normaal.

Bovendien heeft het KNKV besloten dat er dit seizoen niet gedegradeerd kan worden uit de Korfbal League. Spelen de twaalf clubs dan helemaal nergens voor dit seizoen? Jazeker wel, de vier beste clubs uit elke poule spelen play-offs om te mogen strijden voor het kampioenschap. Genoeg om voor te spelen dus, en zo ook voor oud KVA’ers die momenteel bij een Korfbal League-club actief zijn.

 

Frank Mostard – TOP/Litta: Frank, of voor ingewijden nog altijd Frankie is inmiddels 28 jaar oud en speelt al een poosje bij topclub TOP/Litta uit Sassenheim. Hij vertrok in zijn juniorentijd naar OVVO uit Maarssen om daar op het hoogste niveau te spelen. Vervolgens speelde hij vijf jaar in de hoofdmacht van Blauw Wit uit Amsterdam. Maakte daar o.a. tweemaal het doelpunt van het jaar en verloor de zaalfinale in Ahoy maar werd er wel Nederlands kampioen op het veld. Sinds 2018 speelt hij dus voor TOP/Litta.

In dat team is Frank een onbetwiste basisspeler. Met zijn atletisch vermogen en met name duel- en doorzettingskracht is hij voor elke topclub een versterking. De club uit Sassenheim speelt dit seizoen in Poule B en is daar samen met Fortuna/Delta Logistiek de absolute kanshebber voor de eerste plek (en dus deelname aan de play-offs).

TOP/Litta won haar eerste twee wedstrijden van dit seizoen dan ook redelijk eenvoudig. KCC/CK Kozijnen en DVO/Accountor werden met respectievelijk 28-15 en 27-31 aan de kant gezet. De eerste echt grote krachtmeting vindt naar verwachting over twee weken plaats. Op zondag 7 februari speelt Frank tegen die andere titelfavoriet Fortuna/Delta Logistiek. Frank tegen pak ‘m beet  reboundkoning Thomas Reijgersberg is op voorhand al een reden om online deze wedstrijd te bekijken.

 

Bas van der Bijl – KZ/Thermo4U: Net als Frank maakte Bas op juniorenleeftijd de overstap van KVA naar een topclub in de regio. Hoewel Bas al in de selectie van KVA speelde kon hij toch nog twee seizoenen in de A Hoofdklasse bij KZ/Thermo4U uit Koog Zaandijk spelen. Een kans die je natuurlijk niet moet laten liggen. De lange Bas speelt nu een poosje in de selectie van KZ/Thermo4U en wordt daar de afgelopen seizoenen steeds meer een vaste waarde voor de ploeg.

De afgelopen twee wedstrijden startte hij in de basis. Tegen Korfbal League debutant Oost Arnhem werd er makkelijk gewonnen: 16-26 en was Bas met zijn vele rebounds en een aantal goals belangrijk voor zijn ploeg. Afgelopen weekend stond de wedstrijd tegen de absolute titelfavoriet PKC/Vertom op het programma. De club die in poule B ongetwijfeld als eerste gaat eindigen was ook in Koog Zaandijk veel te sterk voor de thuisploeg: 16-23.

Gauw de wonden likken en vooruit kijken dus. Aanstaande zondag staat voor Bas het uitduel met LDODK/Rinsma Modeplein op het programma. En dat is nou net die andere ploeg die in deze poule graag voor de tweede plaats wil gaan. Op voorhand een spannend duel dus. Eens kijken of Bas de puntjes mee kan nemen uit Friesland.

 

Martin Coevert – Groen Geel: Het lijkt een beetje saai te worden, maar net als de twee bovenstaande heren verliet Martin in zijn juniorentijd KVA om elders op het hoogste niveau te kunnen spelen. Het werd Groen Geel uit Wormer en dat bleek geen onverdeeld succes. Met Groen Geel A1 werd hij Nederlands kampioen in een bomvolle Ziggo Dome. Vervolgens promoveerde hij in een paar seizoenen met Groen Geel (ten kostte van o.a. KVA) vanuit de Overgangsklasse naar de Korfbal League.

In die succesvolle ploeg van Groen Geel was Martin altijd een onbetwiste basisspeler in de hoofdmacht. Helaas voor Martin lijkt dat dit Korfbal League-seizoen niet helemaal het geval te zijn. Vooralsnog maakt hij de meeste minuten het tweede van Groen Geel dat uitkomt in de Reserve Korfbal League. Gelukkig krijgt Martin nog steeds wel zijn minuten in het eerste om zijn waarde te bewijzen, laten we hopen dat hij hoofdtrainer Daniel Harmzen daar snel van kan overtuigen.

Groen Geel, dat in dezelfde poule speelt als KZ/Thermo4U won tot nu toe één van haar twee wedstrijden: thuis van Oost Arnhem. In een poule van zes zal het doel van Groen Geel zijn om bij de eerste vier te eindigen om zodoende play-offs te kunnen spelen. De uitwedstrijd tegen Blauw Wit aanstaande zaterdag lijkt daarin een hele belangrijke te zijn. Wie weet pakt Martin in Amsterdam weer zijn goaltjes mee!

 

Sophie Hansen – Blauw Wit: Last but zeker not least Sophie Hansen. Met haar 28 jaar onbetwist de meest succesvolle KVA’er ooit. Ook zij maakte in de junioren de overstap van KVA naar een topclub in de buurt. Samen met Frank Mostard koos ze ervoor om bij Blauw Wit te spelen. Daar debuteerde ze op 17-jarige leeftijd al in de hoofdmacht en dat werd het begin van een meer dan succesvolle korfballoopbaan.

Met Blauw Wit werd ze o.a. twee keer Nederlands kampioen op het veld en was ze met haar doelpunten ontzettend belangrijk voor het team. Driemaal op rij werd Sophie de topscoorder onder de dames van het team en stond ze dus ook hoog in de algehele topscorerslijsten. En alsof dat nog niet genoeg is moet het belangrijkste nog komen. Sophie was immers ook geruime tijd international bij het Nederlands team. Van 2014 t/m 2017 speelde ze voor Oranje waar ze o.a. het EK van 2016 mee won.

Vanwege een zwangerschap stond korfbal vervolgens uiteraard even op een lager pitje maar eenmaal weer fit speelde ze nog even bij ROHDA en vorig seizoen hielp ze ‘ons’ zelfs nog uit de brand door kort voor de coronastop nog een wedstrijdje in de selectie van KVA te spelen. Begin dit seizoen koos Sophie ervoor om opnieuw aan te sluiten bij de selectie van Blauw Wit om zodoende op het hoogste niveau van Nederland te kunnen spelen. Een achillespeesblessure gooide echter al snel roet in het eten maar de hoop is dat we Sophie dit seizoen misschien toch nog in actie gaan zien bij de Amsterdammers.

 

PS: Wil je deze oud KVA’ers en alle andere topspelers uit de Korfbal League in actie zien. Via de gratis en supergoed verzorgde livestreams van Eyecons kan je ieder weekend meekijken. Gewoon even even een account aanmaken en je streamt de wedstrijden zo op je televisie in de woonkamer!