Korfbal Vereniging Amstelveen

Veld: Startbaan 1, 1185 XP Amstelveen
Zaal: Pandora 3 1183 KK Amstelveen

Eindejaarsoverzicht deel 3: Hoe staan de clubs uit de regio ervoor halverwege de zaalcompetitie?

Eindejaarsoverzicht deel 3: Hoe staan de clubs uit de regio ervoor halverwege de zaalcompetitie?

Van 27 december t/m 30 december blikken we op deze website terug op de afgelopen zaalperiode. De meeste teams hebben intussen 6 van de in totaal 14 wedstrijden gespeeld en dus zijn we bijna op de helft van deze zaalcompetitie. In deel 3 kijken we hoe clubs uit onze omgeving hebben gepresteerd tot nu toe dit zaalseizoen.

We gaan de lijst van clubs uit onze regio afwerken op basis van het niveau waarop zij spelen. En dan beginnen we uiteraard met Blauw Wit dat actief is op het allerhoogste niveau, de Korfbal League. Maar waar KVA in de Overgangsklasse bijna halverwege het seizoen is daar heeft men in de Korfbal League pas eenderde van het programma afgewerkt. De Amsterdammers draaien al een aantal jaar redelijk geruisloos mee op het hoogste niveau. ‘Te groot voor het servet, te klein voor het tafellaken’ zou je misschien wel kunnen zeggen. Blauw Wit is één van de drie clubs die nog nooit degradeerde uit de Korfbal League en dat gaat dit seizoen ook niet gebeuren is de verwachting. Met Barry Schep trok het een bekende én ervaren hoofdtrainer aan maar de échte versterkingen voor de selectie bleven dit seizoen uit. Kortom, de Amsterdammers zullen hun best doen om bij de beste vier te eindigen dit seizoen en staan na 6 van de 18 wedstrijden momenteel op een zesde plaats op de ranglijst. Alle kansen nog dus al wacht er direct na de Feestdagen een lastig programma met wedstrijden tegen o.a. LDODK en DVO.

Van Amsterdam-West gaan we naar Amsterdam-Oost. Sinds een aantal jaar speelt AW.DTV haar thuiswedstijden op Zeeburgereiland. Daar beschikt de club, zeker voor Amsterdamse begrippen, op een prachtig sportcomplex met veld en zaal naast elkaar. De roemruchte club uit Amsterdam komt dit zaalseizoen uit in de Korfbal League 2 en dat is het tweede niveau. Oud-speler Maarten van Brenk staat daar sinds dit seizoen voor de groep als trainer/coach en daarnaast verwelkomde de club bijvoorbeeld oud-speler Mick Snel en diens partner Jet Hendriks als nieuwe selectiespelers. Beide spelers zijn voormalig Oranje international en dus een behoorlijke versterking voor AW.DTV. Ook Stijn Hoekstra keerde na een avontuur bij Groen Geel terug in Amsterdam en dus staat er in potentie een selectie die een gooi kan gaan doen naar het kampioenschap. Voorlopig draaien de rood-zwarten keurig mee en staat men na 7 wedstrijden op een gedeeld tweede plaats. Als de ploeg nog meer op elkaar ingespeeld kan raken de komende weken gaat men ongetwijfeld een gooi doen naar de titel.

Aangezien er geen enkele ploeg uit onze directe omgeving uitkomt op het derde niveau, oftewel de Hoofdklasse dalen we af naar de Overgangsklasse. In de poule van KVA komen we daar ROHDA tegen uit Amsterdam West. Met 10 landstitels in de zaal is ROHDA nog altijd na PKC (11 landstitels) de meest succesvolle club van Nederland. Maar waar Blauw Wit en AW.DTV het niveau hebben kunnen vasthouden is ROHDA de laatste jaren jammerlijk afgedaald naar het vierde niveau. Kenny Lauf keerde dit seizoen terug bij ‘zijn club’ en dat is uiteraard een directe versterking voor de selectie. Net als KVA zal ROHDA zichzelf dit zaalseizoen ten doel hebben gesteld om zo gauw mogelijk veilig te spelen en misschien wel een klein beetje omhoog te kijken. De club, die het ledenaantal de laatste jaren behoorlijk zag teruglopen, won weliswaar van KVA maar behaalde daarnaast ‘slechts’ twee punten extra met een overwinning op laagvlieger KVZ’23. Dat was wel een belangrijk overwinning overigens want in de Overgangsklasse degradeert alleen de nummer laatst direct en maakt de nummer 7 via play-off wedstrijden nog kans op lijfsbehoud. Verder blijft de ploeg met de fysiek sterke dames en met scherp schietende heren een gevaar voor iedere tegenstander op dit niveau. Daar weet KVA helaas alles van…

Weer een niveautje lager komen we drie bekende clubs tegen. Swift uit Amsterdam is de laatste seizoenen bezig met een heuse opmars op de ‘korfbal ladder’ en speelt haar thuiswedstrijden in de gezellige sporthal Oostenburg in Amsterdam centrum. Op het veld promoveerde de club al naar de Overgangsklasse en dat zou men in de zaal ook maar al te graag willen. Vlak voor de Kerst verloor men echter de topper tegen ONDO uit ’s Gravenzande en daardoor moet men voorlopig even een pas op de plaats maken met vier punten achterstand op datzelfde ONDO. Ten zuiden van ons doet Atlantis uit Mijdrecht het al een aantal seizoenen behoorlijk goed. Vorig zaalseizoen wist het op het nippertje te handhaven in de Eerste Klasse, nadat het al ruim 30 jaar niet meer op dat niveau gespeeld had. Ook dit seizoen lijkt handhaving in de Eerste Klasse het maximaal haalbare voor de ploeg van oud KVA-trainer Wim Schaap. Zeker na de nederlaag tegen nummer laatst KZ Danaiden heeft men in 2024 de punten hard nodig. Een plaatsje onder Atlantis vinden we namelijk De Vinken uit Vinkeveen terug. Onder leiding van huidig KVA 2-trainer Sabrina Kooijman promoveerde De Vinken in twee jaar tijd vanuit de Derde Klasse naar de Eerste Klasse en daarin heeft men het voorlopig erg moeilijk. Alleen KIOS uit Nieuw Vennep werd tot nu toe verslagen maar de twee derby’s tegen het naburige Atlantis moeten nog gespeeld worden. Wedstrijden op zich die zomaar vier punten kunnen opleveren.

In Kudelstaart speelt VZOD haar thuiswedstrijden in de Proosdijhal. Met o.a. oud KVA’ers Thyra Sok en Ruben Maat (maar daarover morgen meer) in de basis speelt men dit zaalseizoen in de Tweede Klasse. Geen schotklok dus maar met tegenstanders als Phoenix en IJsselvogels wel poule-genoten van een behoorlijk niveau. Met 4 behaalde punten vindt men zichzelf terug in een brede middenmoot. Aangezien de nummers 7 en 8 hier rechtsreeks degraderen zal het hier waarschijnlijk spannend blijven tot het eind. Naast Blauw Wit en ROHDA heeft ook Sporting West haar thuisbasis in Amsterdam West, zij het op een veel lager niveau. De club met witte shirts en rode broekjes/rokjes lijkt halverwege dit zaalseizoen ook veroordeeld tot het vechten tegen degradatie. Het is dat competitiegenoot DSO uit Alkmaar 4 minpunten toebedeeld heeft gekregen. Anders stond Sporting West momenteel al op een zevende, en dus degradatie plaats op de ranglijst.

In de Derde Klasse (het laagste niveau voor standaardteams) komen we twee regioclubs tegen. Sporting Badhoevedorp speelt daar eigenlijk onder haar niveau gezien de knappe tweede plaats die men behaalde tijdens het veldseizoen in de Eerste Klasse. De Badhoevedorpers willen dit zaalseizoen dan ook kostte wat het kost promoveren naar de Tweede Klasse en zijn vooralsnog goed op weg. In een poule waar de onderlinge verschillen af en toe erg groot zijn staat men momenteel bovenaan met slechts twee verliespunten. Daaronder zien we DKV Victoria staan in de middenmoot. De club uit Diemen heeft een zeer talentvol juniorenteam maar is het met vlaggenschip de laatste jaren naar een bedenkelijk niveau afgezakt. Promotie naar de Tweede Klasse lijkt er niet in te zitten. Onze buren van Oranje Nassau doen het met de jeugd gelukkig steeds beter maar behaalden dit zaalseizoen pas twee puntjes in de Derde Klasse. Dat deed men tegen Vlug en Vaardig uit Amsterdam Noord dat op haar beurt weer won van Triaz uit Amsterdam Zuid.