Korfbal Vereniging Amstelveen

Veld: Startbaan 1, 1185 XP Amstelveen
Zaal: Pandora 3 1183 KK Amstelveen

De mens achter KVA: Richard Bloos

De mens achter KVA: Richard Bloos

Normaliter schrijf ik over mensen, die al geruime tijd werkzaamheden voor KVA verrichten of zich op één of andere wijze verdienstelijk maken voor de club. Toch is er één persoon voor wie ik graag een uitzondering wil maken. Richard Bloos kwam pas vorig seizoen als spelend lid bij KVA. Hij hoopte bij de A1 te worden ingedeeld, maar dat mocht niet zo zijn. Hij belandde in de A2. Dan kun je 2 dingen doen: je kunt bij de pakken neer gaan zitten of verontwaardigd hierover zijn. Of je probeert het beste ervan te maken en de club een echte kans geven om zichzelf aan je te presenteren.

Richard koos voor een overtreffende trap van de laatste optie.

Door: Kasper Koster

Vanaf het begin van het seizoen trainde en coachte hij al een jeugdteam (ik mag geen jeugdelftal zeggen, anders begint Roelof weer te zeiken). Daarnaast was hij bijna altijd aanwezig om bij andere wedstrijden te kijken. Binnen een mum van tijd kende hij bijna iedereen en iedereen kende Richard. Dit is eigenlijk ongekend voor een nieuwkomer. Ik was bv gewend om alleen bij KVA8 te komen kijken. Vorig jaar werd dat anders en kwam Richard steeds vaker kijken, waarbij hij soms nog wat anderen meenam. Zijn interesse betrof niet alleen maar ons vlaggenschip, maar eigenlijk heel KVA.

Al snel begon hij zijn energie in meer zaken bij KVA te steken. Hij had al aangegeven graag wedstrijden te willen fluiten. Uiteraard maakte KVA hier graag gebruik van. Eerst was het bij de lagere jeugdteams, maar al snel volgde ook bv de B1 en A1 en seniorenteams, wat duidelijk aangeeft dat Richard er aanleg voor heeft. Tegenwoordig wordt eerst Richard benaderd als wij op zoek zijn naar een scheidsrechter. Daarna gaan we pas verder kijken, maar Richard verkoopt zo min mogelijk nee.

Vorig seizoen vernam ik dat Richard één van de nieuwe beheerders was van de nieuwe website en inmiddels schrijft hij enorm vaak stukjes hiervoor. Dit betreft zowel wedstrijdverslagen als ander soort stukjes voor KVA. Hierbij valt meteen op dat de stukjes prettig weg lezen, wat het aantrekkelijker maakt om de gebeurtenissen omtrent KVA bij te houden.

Gelukkig heeft KVA Richard nu de mogelijkheid geboden om een scheidsrechterscursus te gaan volgen, die in het 2e gedeelte van het zaalseizoen zal geschieden. Voorlopig zal hij tot dat moment nog de D1/D2 trainen en de D2 blijven coachen. Of de cursus straks samen gaat met het coachen van de D2 valt nog te bezien. Maar Richard zal Richard niet zijn als hij gaat proberen dit zo goed mogelijk samen te voegen en naast elkaar te laten lopen.

Als het aan Richard ligt gaat hij nog meer zaken bij KVA oppakken, maar hij moet soms tegen zichzelf in bescherming worden genomen om niet teveel hooi op zijn vork te nemen. Maar het geeft wel uitstekend aan met hoeveel inzet en passie hij zich voor KVA in zet. Uiteraard is hij zelf ook spelend lid in KVA 6, waarin hij probeert om mensen als Siemko, Edwin, Liesbeth, Ivy en Karin beter te maken. Hopelijk nemen die oudjes nog wat van hem aan.

Maar hoewel deze opsomming van feiten en werkzaamheden op zich al indrukwekkend is geeft het eigenlijk weinig weer over de mens Richard. En hoeveel iemand ook doet binnen de club, we zien toch wel graag dat iemand ook bij de clubcultuur past en zich op gepaste wijze gedraagt. Laat ik hier een voorbeeld van geven waaruit volgens mij redelijk blijkt hoe goed Richard bij KVA past.

Eind vorig seizoen waren we met een groepje spelers (en ik) op het doel aan het afwerken, wat gepaard ging met een hoop missers en hoongelach. Richard kwam erbij staan en genoot zichtbaar van de sfeer en taferelen. Uiteraard vroegen wij Richard om mee te doen, wat hij vriendelijk weigerde. Hij gaf aan totaal niet te kunnen voetballen en dit niet verstandig was (voor geen van beide partijen). Gelukkig weten wij bij KVA iemand op positieve wijze te beïnvloeden en dit gebeurde dan ook onmiddellijk. “Je kan ook niet korfballen, maar dat heeft je ook niet tegen gehouden”.
Richard lachte met ons mee en besloot het volgende potje lekker met ons mee te doen. Hij had niet de juiste schoenen hiervoor aan, maar dat weerhield hem niet. Het prettige van afwerken op het doel is dat er een heel groot hek achter staat om eventuele missers tegen te houden, zodat we de bal dan niet hoeven te gaan zoeken. Richard miste het hele hek. Totaal niet ontmoedigd deed hij het hele spel mee, maar moest uiteindelijk toch het onderspit delven tot groot vermaak van Jasper (de gedoodverfde verliezer). Dit betekende dat hij achterstevoren in het doel moest gaan staan om iedereen vanaf 16 meter op hem te laten vuren. Dat leverde één voltreffer op zijn achterwerk op, wat luid werd bejubeld. Richard onderging het met een grote grijns om later met ons wat te gaan drinken in de kantine. Het geeft aan dat Richard voor heel veel gebeurtenissen open staat en bijzonder benaderbaar is over eigenlijk alle facetten.

Ik denk dat dit verhaal een goed beeld geeft van de mens Richard Bloos.

Voor mij is het een raadsel, waar Richard de tijd vandaan haalt om dit alles te bewerkstelligen, maar het mag duidelijk zijn dat hij zich binnen KVA al heel snel onmisbaar heeft weten te maken. Laten we er met zijn allen aan bijdragen dat Richard zich welkom en prettig blijft voelen, gehuld in de warme deken, die KVA heet.