Korfbal Vereniging Amstelveen

Veld: Startbaan 1, 1185 XP Amstelveen
Zaal: Pandora 3 1183 KK Amstelveen

Bert den Hartog genomineerd voor Simpel Vrijwilliger van de Maand

Bert den Hartog genomineerd voor Simpel Vrijwilliger van de Maand

Ik loop de kantine binnen. “Goedemorgen Bert, mag ik een kop koffie van je?”

Het is bijzonder als Bert niet achter de bar staat. En als hij daar niet staat, is hij vaak in de keuken te bewonderen om de helpende hand te bieden als het druk is en er weinig mensen beschikbaar zijn om mee te helpen. De laatste mogelijkheid om Bert te vinden is verder nog langs de lijn, waar hij enthousiast de teams aanmoedigt. Als ik Bert in het weekend nodig heb is de laatste plek waar ik hem zal zoeken, zijn eigen huis!

Door: Kasper Koster

Bert is een vader van 2 korfballende meiden, die het verenigingsleven omarmt. Al snel hielp hij mee waar er een helpende hand nodig was. Bert is een praktisch mens, die denkt in oplossingen in plaats van obstakels.

Zo was niemand verbaasd toen Bert toetrad tot de ‘beheercommissie’. De naam zegt het al. De commissie gaat over het beheren van eigenlijk alle eigendommen van KVA en dat is een ruim begrip. Maar hier stopt het niet bij. Hij probeert andere leden of ouders van leden enthousiast te maken om, net als hem, een taak binnen KVA uit te voeren.

Een paar maanden geleden was ik op een feest bij KVA, waar voornamelijk jongeren aanwezig waren, tussen de 16 en 35 jaar. Toch was ik verbaasd dat ik bij binnenkomst Bert niet zag. Gezien de gemiddelde leeftijd was mijn conclusie daarom vreemder dan de aanwezigheid van Bert daadwerkelijk was. Ook Bert heeft namelijk gewoon een privéleven zoals wij allemaal hebben. Alleen doet de constante aanwezigheid van Bert binnen de club dat wel eens vergeten.

Maar later op de avond kwam Bert alsnog rustig binnenlopen. Hij besloot trouwens even snel weer naar buiten te gaan. Voor hem was de harde muziek sowieso al niet zijn smaak, hij liet daarbij de feestgangers lekker hun gang gaan en de barbezetting was voor elkaar had hij gezien. Maar er moest wel worden afgesloten en de late sluitingstijd is niet geliefd bij degenen, die niet deelnemen aan het feest. Maar Bert zegt geen nee. Dat gebeurt alleen als KVA ergens geen belang bij heeft of niet bij gebaat is.

Enige tijd geleden was er een tekort aan vervoer bij de A1. Op de heenweg waren er genoeg auto’s, maar de meesten wilden na afloop nog ergens anders heen en was de nood aan de man. Zelf moest ik meteen na afloop weg en kon ook niemand mee terug nemen. Bert kon niet mee omdat hij zelf bardienst moest draaien en af moest sluiten. Hij hoorde van het probleem en dacht meteen mee. Hij zou na het afsluiten van de bar meteen doorrijden naar de wedstrijd en de kinderen mee terug nemen die ik op de heenweg in mijn auto had. Toen mijn dochter thuis kwam had ze al gegeten, Bert had onderweg een stop gemaakt bij de McDonald’s om de kinderen daar van een voedzame maaltijd te voorzien. Toen ik hem vroeg hoeveel hij van mij kreeg maakte hij een wegwerpgebaar “Is goed zo”. Bert is een man van weinig woorden. Woorden lossen doorgaans namelijk niks op, gerichte acties wel.

Nu het zaalseizoen in volle gang is, hoeft Bert zich niet zo druk te maken om de barbezetting in de kantine. Maar dat betekent niet dat hij alleen maar lekker langs de lijn zit. Bert denkt alvast na over onafgedane zaken, want straks gaat het veldseizoen weer beginnen. En dan zal het wel weer voorkomen dat ik aan de bar zit op het einde van een speeldag en dat Bert erachter staat en vraagt of we nog een laatste biertje drinken. Hij schenkt in en rekent keurig af, want het mag nooit ten koste van KVA gaan!

Als ik op de site kijk zie ik van alle leden van de beheercommissie een foto erbij staan, behalve bij Bert. Ik vraag hem waarom er van hem geen foto bij zijn naam staat. “Wie heeft er nou behoefte om naar mijn kop te kijken? Als ze maar weten dat ze mij kunnen benaderen”. Zoals ik zei: Bert is een praktisch denkend mens, die er niet om vraagt om in de schijnwerpers te staan, ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’.

Als ik Bert opbel of hij mij kan helpen begint zijn antwoord automatisch met ‘ja’, waar de meesten eerst willen weten waarmee. Dat maakt Bert niet alleen enorm belangrijk. Het maakt hem de meest betrouwbare vrijwilliger.

Mensen als Bert maken een vereniging tot wat ze zijn. En daarom draagt KVA Bert den Hartog met volle overtuiging voor om vrijwilliger van de maand te worden.